Pratite nas na društvenim mrežama!

Ideja iza Donoruma

Prema podacima Ujedinjenih Nacija, u svetu se godišnje baci trećina proizvoda predviđenih za ljudsku ishranu, odnosno 1,3 milijarde tona hrane vredne 750 milijardi dolara. Iako se ovaj problem retko pominje, u Srbiji se prema nezvaničnim informacijama godišnje baci preko 250 hiljada tona hrane. Ovo nije samo etičko i ekonomsko pitanje, već predstavlja trošenje ograničenih prirodnih resursa.

Dodatno otežavajući izgradnju održivog sistema, dobrovoljno poklanjanje namirnica ne donosi poreske olakšice trgovačkim lancima koji posluju u Srbiji, dok je to praksa nekih od zemalja Evropske Unije. Oko 90% otpisa hrane u supermarketima su voće i povrće, odnosno, upravo oni artikli koji najviše nedostaju narodnim kuhinjama.

Međutim, uprkos nedostatku olakšica, određene kompanije se odlučuju na ovaj korak. Prema podacima Giving Balkans aplikacije koju održava Fondacija Catalyst Balkans, najmanje 80 kompanija je doniralo hranu u poslednjih šest godina - od čega 16% donira na češćem nivou. Iako je ovaj sistem povremene pomoći trenutno jedino što neki imaju, potencijal i potreba za infrastrukturom je vidljiva.

Koji je strateški doprinos ovog rešenja?

Smanjivanjem otpada hrane doprinosimo stvaranju održivog razvoja i kružne ekonomije na tri različita načina:

  • Hrana se preraspodeljuje onima kojima je to potrebno, pomažući da se iskoreni glad i neuhranjenost;
  • Uz bolju koordinaciju se štedi novac poljoprivrednicima i kompanijama, koji kasnije mogu da preusmere svoje resurse u poboljšanje poslovanja, a ne u otpisivanje otpada;
  • Aktivira se jedan deo borbe protiv klimatskih promena s obzirom da otpad hrane generiše oko 8% globalnih emisija gasova koji stvaraju efekat staklene bašte.